ARTICLES

Gent de casa

"Els petits horts familiars són una font de salut increïble"

Antònia Taltavull Bosch. Especialista en cuina natural i energètica
Laura Bañón,  Ciutadella  12/02/2011

autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella el 1956, estic casada i som mare de tres fills. Som “practitioner” per la Fundació Eduard Bach i he seguit les classes de Cuina Natural i Energètica amb Montse Bradford. El darrer dissabte de febrer, març i abril impartiré classes de Cuina per al Benestar al Centre de Ioga Ananda de Ciutadella. Tenc un blog de receptes, lacuinadelantonia.blogspot.com, per a compartir-les amb la gent.
Quan sorgí l’interès per la cuina?
Era petita i sempre ficava el nas a la cuina de ma mare. Com que hi havia més germans darrera meu, a ella li anava bé que l’ajudàs (riu). Fa 29 anys, amb el primer fill, me vaig plantejar com podia criar-lo de manera saludable. María José de Trueba, impulsora de la botiga d’alimentació natural “Camamil·la”, me va iniciar en la cuina saludable. Després, Teresa Domingo em va mostrar molt específicament l’alimentació infantil.
I com es va especialitzar?
El 1991 me vaig posar al front de la botiga “Camamil·la”, el que va fer créixer el meu interès per la cuina saludable. M’agrada experimentar i tot el que aprenia ho cuinava a casa. Quina paciència la del meu home i els fills que tot s’ho van haver de menjar! (torna a riure). Vèiem com l’alimentació saludable ens donava benestar. Va ser quan arribà a les meves mans el llibre de Montse Bradford. Vaig fer una recepta seva i l’efecte que em va fer me va dur a voler-la conèixer. Vaig anar a Barcelona i he fet dos cursos amb ella al llarg de dos anys.
Quins són els principis de la cuina natural i energètica?
L’aliment ha de ser integral i complert; ha de ser fresc, natural i ecològic; que sigui un menjar real; que procedeixi del més aprop possible nostre i que sigui del temps; que estigui d’acord amb la nostra tradició familiar; i que sigui un menjar equilibrat. El darrer principi, el que més m’agrada, és que sigui deliciós.
Com pot millorar la nostra vida?
Segurament, al principi, no es notarà cap canvi. Els resultats d’aquesta alimentació són lents. Els beneficis els trobes a llarg termini.
I quins poden ser?
Tenir més energia i molta més alegria de viure. Ara bé, no salva a ningú; és una eina per a trobar-se millor, viure amb més responsabilitat i gaudir de major benestar.
Quin consell ens dóna com a cuinera?
Que com més aliments frescos mengem, millor. Les persones que tenen un hortal, tenen un tresor que ni s’imaginen. Els petits horts familiars són una font de salut increïble, tant per qui conrea la terra com per qui s’ho menja!
Què opina de la moda “natural” en els supermercats?
Pot crear una frustració perquè no hi ha els resultats que diuen, sobretot pels que volen aprimar-se. Els aliments enriquits són part de la indústria alimentària, però no tenen res a veure amb el benestar.
Quin producte autòcton d’alimentació recomanaria?
Tots els que es cultivin aquí tradicionalment. Totes les verdures de temporada ens ajuden a estar equilibrats. Hem oblidat els productes que dóna la terra a cada època de l’any.
I quina és la seva especialitat?
El peix em queda molt bo! A l’hora de cuinar, sempre pens amb qui tenc de convidat i intent que el menjar quedi deliciós.





HEM DE TORNAR A CUINAR!
El febrer del 2011 va morir el cuiner Santi Santamaria.
Per internet vaig rebre un video d'ell on, entre altres coses, fa referència a una entrevista del diari el "El Periodico"del 22 de maig del 2009, al periodista nord-americà Paul Roberts, el títol de la qual és, "¡Hay que volver a cocinar!"
Crec que la indústria agroalimentària té el comandament del que mengem i n' esteim perdent el control.
La dieta actual està basada en el consum desmesurat de proteïnes animals, greixos, carn, lactics i bolleria industrial, influenciats per la publicitat.
Les taxes de colesterol, obesitat, diabetis... són alarmants.
La publicitat ens bombardeja amb anuncis d'aliments fabulosos que ens fan creure que estarem millor, més prims, amb un sistema inmunitari més fort.
A concequència de la incorporació de la dona al món del treball, la cuina ha quedat en segon lloc. Sembla ridícul voler cuinar si ja ho podem comprar fet, i no cal res més que tenir un microones i escalfar el que hem comprat. Amb aquest sistema de vida esteim comprometent seriosament la nostra salut i la de les nostres famílies.
Dedicar temps a cuinar vol dir fer-se responsable del que mengem i, per tant, de què comprem i on ho comprem. És necessari cercar quins productors i botigues de productes ecològics tenim a prop per poder consumir productes frescos, productes de temporada i del lloc on vivim. En resum productes saludables.
El periodista Michel Pollan diu al seu llibre "El detective en el supermercado" que no mengis res que la teva besàvia no menjaria. Hem d'anar, diu, a la besàvia, perquè problament l'àvia i la mare estan tan confoses com la resta.
Hem de dedicar temps a pensar, a comprar i a cuinar per a millorar el nostre benestar i el de les nostres families. Elaborar bons plats saludables no és exclusiu de cap xef, sino que està a l'abast de qualsevol que s'ho proposi. Un dels principis de la cuina sana és que ha d'esser deliciosa, si no ja no ens interesa.



vídeo den Santi Santamaria
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/hrME6mKf-wc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>