domingo, 5 de enero de 2014

Pa de llevat mare


Per fer el llevat mare:

1º dia.- Mesclam 50g de farina integral o blanca ecològica i 50 ml d'aigua, remanam fins que quedi lligat, ho deixam reposar 24h a temperatura ambient.
2º dia.- Afegim 100g de farina, 100ml d'aigua i una cullerada de melasa o mel, ho mesclam bé i deixam que reposi 24h a temperatura ambient.
3º dia.- Afegim 200g de farina, 200 ml d'aigua, ho mesclam bé i ho deixam reposar 24h a temperatura ambient, en aquest moment el llevat comença a estar ja molt actiu.

Passades les 24h ja podem emprar el llevat i fer el pa. El podeu fer amb farina blanca, integral d'espelta, o de blat, recomano sempre farines ecològiques.


Per mantenir el llevat:

Quan hem tret el llevat per fer el pa l'hem tornar a activar, hi afegirem la mateixa quantitat que hem tret, per exemple si hem tret 200 gr. per fer pa, afegirem al llevat que queda 100 gr de farina i 100 ml d'aigua, ho mesclarem bé, ho deixarem reposar a temperatura ambient 12 hores i si no s'ha d'emprar el guardarem a la nevera tapat amb uns foradets a la tapadora del pot, perquè hi entri aire.
Per tornar-lo emprar el treurem de la nevera unes hores abans perquè agafi temperatura ambient, i podem tornar a fer el procés.
Si pel que fos, esteim una setmana sense emprar-lo, el treim de la nevera, en tirarem 100 gr i afegirem, per tornar-lo activar, 50 gr. de farina i 50 ml. d'aigua, el deixarem reposar 12 hores a temperatura ambient i ja podem tornar a començar el procés.


La recepta;

500g de farina
200g de llevat mare
Llavors de lli, sèsam al gust
Una punta de sal
L'aigua que es begui (uns 200 ml aprox.)

Feis la massa i la deixau reposar i que pugi el doble (segons la temperatura ambient pot estar algunes hores, a l'hivern entre 4 i 5 hores), la posau al moltlle de forn o damunt una plata de forn on hi haureu posat un poc de farina perquè no s'aferri. El tornam deixar tovar unes 3h més i quan sigui el doble, amb el forn ja calent, el podeu coure una hora a 180º, si feis pans petits millor posar-hi una olleta amb aigua dins el forn perquè no quedi tant sec.
Si fa calor el procés és més ràpid.

Ahir voliem regalar dos pans, vam provar sense motlle i ens va sorprendre que van quedar més bé, per tant aconsellam fer-los sense motlle seguint els mateixos passos!!!En vam fer un amb farina blanca de blat i l'altre amb farina integral de blat ecològiques.

Bon profit!!!

L'altenativa més equlibrada al pa són les cremes de cereals, ja que no són seques, per tant menys contractives, i més equilibrades energèticament.
















No hay comentarios:

Publicar un comentario